Obezitatea la barbati e o problema grava care poate avea un impact negativ asupra sanatatii fizice si mentale.

Multi barbati considera ca este un semn de slabiciune sa recunoasca aceasta problema a kilogramelor in plus, fiind mult mai putin dispusi decat femeile sa ia masuri pentru normalizarea greutatii. Aceasta atitudine este riscanta.  Adevaratul beneficiu este acela de a admite problema si de a actiona in sensul rezolvarii ei. 

 

Supraponderalitatea la barbati este o problema tot mai frecventa in societatea moderna.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) publicate in mai 2022, in Romania, 58% din adulți și o treime din copii suferă de supraponderalitate, in crestere fata de anii precedenti.

Doctorul Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, spune că inversarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă.

Conform Studiului Naţional privind Prevalenta Diabetului, a Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea.

Studiile au aratat ca supraponderalitatea este mai frecventa in randul barbatilor cu varsta intre 38 si 59 de ani, si ca incidenta obezitatii creste odata cu inaintarea in varsta. Este important sa constientizam riscurile asociate cu obezitatea si sa solicitam ajutorul unui specialist pentru a adopta un stil de viata sanatos si a pierde in greutate in mod eficient.

 

Obezitatea in randul barbatilor poate duce la numeroase probleme de sanatate afectandu-le calitatea vietii  

poza 4  

Problemele medicale comune asociate cu supraponderalitatea la barbati sunt similare cu cele ale femeilor: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, respiratorii, ale articulatiilor sau sindromul metabolic. Totusi, exista anumite aspecte care sunt specifice barbatilor, cum ar fi problemele cu prostata sau disfunctiile erectile. Toate acestea pot afecta capacitatea de a efectua activitatile cotidiene si pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii, atat din punct de vedere personal cat si profesional.

Activitatea fizica: obezitatea poate face activitatile fizice mai greoaie si poate reduce mobilitatea. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra capacitatii de a efectua anumite activitati sau de a participa la anumite activitati fizice.

Efecte psihologice: obezitatea poate avea un impact negativ asupra starii mentale si emotionale, cum ar fi depresia, anxietatea si scaderea stimei de sine. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra relatiilor sociale si personale, precum si asupra performantei in general.

Performanta la locul de munca: obezitatea poate afecta performanta la locul de munca prin reducerea capacitatii de concentrare si a productivitatii, precum si prin cresterea absenteismului datorat problemelor medicale cauzate de obezitate.

Este importanta adoptarea unui stil de viata sanatos pentru a preveni sau a rezolva aceasta problema. De asemenea discutarea deschisa a acestui subiect si solicitarea ajutorului unui specialist pentru a gasi cele mai bune solutii pentru fiecare caz in parte.

Problemele medicale care apar in cazul obezitatii

Boli cardiovasculare: obezitatea poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arteriala, accident vascular cerebral, ateroscleroza, infarct miocardic, varice, tromboze

Probleme articulare: dureri de spate, artroze la diverse nivele.

Tulburari respiratorii: apnee in somn cu stare de oboseala cronica si insomnie, probleme de concentrare, insuficienta respiratorie, sforait

Ficat gras non-alcoolic (steatoza hepatica): obezitatea poate duce la acumularea de grasime la nivelul ficatului, ceea ce poate duce la boala de ficat gras si chiar ciroza hepatica. Este important sa se inteleaga ca aceste probleme medicale pot fi prevenite sau tratate prin adoptarea unui stil de viata sanatos si pierderea in greutate. Este important sa se discute deschis despre aceste probleme cu un specialist pentru a aborda si rezolva aceste probleme.

Scaderea libidoului si fertilitati este de asemenea, un efect secundar al supraponderalitatii afectand functia sexuala prin intermediul parametrilor hormonali, metabolici și psihologici.

Afecţiuni neurologice - risc crescut pentru demenţă şi boala Alzheimer

De ce sunt barbatii reticenti sa accepte, sa discute si sa confrunte problema obezitatii

Exista mai multe motive pentru care barbatii supraponderali nu apeleaza la un nutritionist sau nu solicita ajutor medical pentru problemele de sanatate legate de obezitate. Cele mai comune motive sunt negarea problemei, ezitarea de a o recunoaste sau subestimarea importantei pierderii in greutate pentru sanatatea lor.

Alti factori pot include teama de a fi judecati sau stigmatizati, sau pur si simplu, lipsa de informatii despre cum sa abordeze problema. De asemenea, unii barbati pot considera ca pierderea in greutate este prea dificila sau ca au incercat in trecut si au esuat.

Multi barbati sunt reticenti sa discute despre acest subiect sau sa se expuna in fata altor persoane, considerand ca ar fi o slabiciune sau o neputinta.

In aceeasi masura poate interveni idea ca pierderea in greutate se poate obtine numai prin infometare, aspect depasit in cazul unui program individualizat, riguros realizat tinand cont de analize medicale, nevoi nutritive, istoric medical si alimentar.

Aceste probleme pot fi depasite prin informare si prin incurajarea barbatilor sa solicite sprijinul unui specialist care sa ii indrume spre un stil de viata sanatos.

Un studiu a aratat ca doar 25% dintre barbatii supraponderali au solicitat ajutorul unui nutritionist sau au urmat un program de pierdere in greutate.

 

Disponibilitatea barbatilor de a adopta un nou stil de viata versus femeile

poza 2

In ceea ce priveste disponibilitatea de a adopta un stil de viata sanatos, studiile arata ca exista o diferenta intre barbati si femei. In general, femeile sunt mai dispuse sa ia masuri pentru a-si imbunatati starea de sanatate in comparatie cu barbatii, fiind mai dispuse sa participe la programe de pierdere in greutate si sa solicite ajutorul unui nutritionist sau al unui medic.

 

De ce sa slabesc daca "ma simt bine asa" si nu am nicio boala aparenta?

Multi barbati pot avea aceasta perspectiva, considerand ca daca nu au nicio boala aparenta si se simt bine, nu au nevoie sa slabeasca. Totusi, acest gand poate fi periculos deoarece obezitatea poate duce la aparitia unor probleme de sanatate pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare, care pot fi prevenite prin pierderea in greutate.

De asemenea, obezitatea poate afecta calitatea vietii prin reducerea mobilitatii, a capacitatii de a efectua activitatile cotidiene, si poate avea un impact negativ asupra starii mentale si emotionale.

Este important sa se inteleaga ca pierderea in greutate nu este doar despre a arata bine, ci si despre a-ti imbunatati starea de sanatate si a preveni aparitia bolilor cronice. Este necesar sa se adopte un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie echilibrata.

Atunci cand vine vorba de obezitate, este important sa nu se astepte sa apara problemele medicale ca sa se ia masuri. Este mai bine sa se adopte o abordare preventiva si sa se ia masuri pentru a adopta un stil de viata sanatos si a pierde in greutate, chiar daca in prezent nu exista simptome sau probleme aparente.

 

De ce trebuie sa slabesc daca medicatia imi tine glicemia si tensiunea arteriala la valori normale?

poza 3

Medicatia poate fi necesara doar in cazul in care problema medicala exista deja si poate fi un tratament temporar sau chiar nu poate fi suficienta. Pe termen lung, pierderea in greutate poate fi o modalitate mai eficienta de a preveni sau de a minimiza problemele medicale.

Medicatia este un instrument important in tratamentul problemelor medicale, dar nu poate inlocui un stil de viata sanatos chiar daca ajuta la mentinerea parametrilor fiziologici in intervalul normal, insa pierderea in greutate poate fi esentiala pentru prevenirea sau minimizarea acestor probleme medicale,

Este important sa adoptam un stil de viata sanatos si sa discutam deschis despre acest subiect cu medicul, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru fiecare caz in parte.

 

Un indemn la curaj

Sa ne luam, ca barbati, inima in dinti si sa gasim curajul de a accepta ca avem o problema cu kilogramele in plus este o conduita care ne poate aduce multe beneficii. Supraponderalitatea ne poate incapacita, in mai multe moduri, avand un impact profund negativ asupra calitatii vietii noastre personale si profesionale.

Sa rezolvam problema, eliminand raul de la radacina inseamna, de fapt, ani de viata activa in plus. Un program nutritional  cu un inalt grad de personalizare, precum Metabolic Balance, este o solutie eficienta pentru cei care isi fac curaj sa faca ceva pentru sanatatea lor. Va astept, pe cei care decideti sa actionati acum, sa avem o discutie despre cum va poate ajuta nutritia personalizata sa va asigurati o viata activa, implinita pe plan personal si profesional.

 

Autor:
Dr. Cătălin Amza

Avem acum la indemana solutia Metabolic Balance, programul de nutritie personalizat, bazat pe analize de laborator, anamneza medicala, istoric medical si alimentar care te va ajuta in reglarea metabolica si hormonala, mentinerea sanatatii si castigarea supletii, vigorii si energiei dorite.
Dr. Catalin Amza – Metabolic Balance Timisoara

Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor Citeste mai mult...

Accept!