Știm cu toții că un consum exagerat de zahăr nu este benefic. Prima problemă la care ne gândim este legată de creșterea în greutate, însă nu este doar atât.

Zahărul – în chimie denumit “zaharoză” – este compus din 2 monozaharide: glucoza și fructoza.  Simplu vorbind, glucoza este cea din care celulele organismului produc energie, iar fructoza dă gustul dulce zahărului și, în același timp, provoacă de 7 ori mai multe daune celulelor.

Iată, pe scurt, mecanismul prin care ajungem să consumăm din ce în ce mai mult zahăr: ingerat, zahărul determina un răspuns pozitiv al centrilor din creier care stimulează secreția de dopamină – "hormonul fericirii". Prin consum repetat, receptorii acestor centri se adaptează, vor răspunde tot mai slab și vor avea nevoie de o cantitate tot mai mare de zahăr pentru a produce aceeași senzație de plăcere. Exact același mecanism ca și în cazul drogurilor.

Sigur ai observat că după o masă copioasă simți că încă o bucată de friptură nu mai încape în stomac, însă unei felii de tort îi faci loc ușor. Motivul?  Zahărul stimulează mai puțin centrii sațietății decât proteinele sau lipidele. Și uite-așa consumul de zahăr crește în continuare.

zaharul 01

Cum ne afectează zahărul sănătatea?  

Zahărul din alimente, după ce este ingerat, trece în sânge sub forma de glucoză care este “combustibilul“ din care celulele produc energia de care avem nevoie în fiecare moment.

Problema apare atunci când este în cantitate mare: el se leagă de proteinele din organism, modificându-le atât structura cât și funcțiile. Cea mai raspândită dintre aceste proteine este colagenul care formează structura de rezistență pe care sunt prinse celulele tuturor țesuturilor din mușchi, tendoane, vase de sânge, piele, organe, etc.  Odată fixată glucoza de colagen, organismul nu mai recunoaște noua structură ca fiind proprie lui și se activează sistemul imunitar care produce inflamația în aceste zone afectate. În continuare, se produc microleziuni la nivelul țesuturilor afectate pe care organismul le va “repara”. Acestea se cicatrizează și se măresc in volum, iar la nivelul vaselor de sânge se creează obstacole care vor scădea fluxul de sânge (ateroscleroza), afectând pe rând organele interne: rinichi, ochi, inimă, plămâni, ficat, creier, mușchi, dar și sistemul imunitar.

De asemenea, zahărul are un rol important și în apariția cariilor dentare. Bacteriile de la nivelul cavității bucale descompun zahărul și rezultă un produs acid care, în timp, atacă smalțul dinților.

Fructoza în exces are și ea efecte nocive. La nivelul ficatului, e responsabilă de steatoza hepatică și inflamație – steato-hepatita non-alcoolică.

zaharul 02

Putem evita cercul vicios al dependenței?

Vestea bună este că nu trebuie să renunțăm complet la plăcerile dulci.

În cadrul unei alimentații echilibrate, precum programul personalizat de nutriție Metabolic Balance, pot fi integrate și deserturi dulci fără să ne dăm peste cap echilibrul metabolic și hormonal al organismului. 

Pentru mesele noastre regulate rămâne primordială recomandarea să ne luăm dulcele din fructe și legume și să consumăm cât mai puține produse îndulcite. Totuși, un desert cu cantități moderate de zahăr poate fi consumat în siguranță, ca masă  de excepție. Mesele de excepție sunt admise, în cadrul programului Metabolic Balance, o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de progresul din procesul de slăbire – o recomandare corect informată poate fi emisă doar în cadrul procesului monitorizat de consiliere nutrițională.

 Vom putea integra aceste mese fără riscul dependenței și al kilogramelor în plus, întrucât planul nostru alimentar ne asigură un aport corect de macronutrienți (proteine, carbohidrați, grăsimi) și fibre alimentare. Când organismul nostru funcționează corect, recunoaște corect senzația de sațietate și are un microbiom sănătos care poate metaboliza corect, în cantități neexcesive, zahărul. 

Desigur, trebuie să evităm produsele ultraprocesate și cu o concentrație foarte mare de zahăr – băuturi răcoritoarea îndulcite, produse de panificație cu zahăr, deserturi de tip snack sau junk food. Pe de altă parte, deserturile din categoria torturilor de calitate, prăjiturilor de casă sau  dulcețurilor cu un procent de minim 70% fruct sunt recomandate cu măsură.  

Vă las cu ideea că, atunci când există discernământ, moderație și un stil alimentar general corect, dulcele este benefic. Riscurile alunecării pe panta dependenței de zahăr și a acumulării de kilograme nedorite pot fi evitate fără să ne refuzăm din când în când mici plăceri dulci.

 

Autor:
Dr. Cătălin Amza

Avem acum la indemana solutia Metabolic Balance, programul de nutritie personalizat, bazat pe analize de laborator, anamneza medicala, istoric medical si alimentar care te va ajuta in reglarea metabolica si hormonala, mentinerea sanatatii si castigarea supletii, vigorii si energiei dorite.
Dr. Catalin Amza – Metabolic Balance Timisoara

Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor Citeste mai mult...

Accept!